Specialisatietechnieken 


Nagelcorrectie door middel van beugel

Nagelbeugels worden toegepast om ingegroeide nagels, involutieve* nagels te corrigeren en/of te begeleiden. Het doel is om de nagels weer terug te brengen tot een normale pijnloze groei.

Er bestaan verschillende soorten technieken:

De ring van Ross Fraser:

dit is een beugel met in het midden een U-vormige lus (omega) waarmee men de spankracht van de ring kan regelen. Om die beugel te kunnen vervaardigen wordt er eerst met siliconenpasta een afdruk van de nagel genomen. Vervolgens wordt er van de afdruk een model gemaakt uit gips. Op het gips wordt de beugel gemaakt om die daarna op de nagel te plaatsen. Deze groeit met de nagel mee naar voor en moet op een bepaald moment indien nodig weer naar achter geschoven worden (niet geschikt voor diabeten en cliënten met een staalallergie).

Veertje:

is een stalen platte veer waar twee haakjes aan gemaakt worden. Deze wordt rechtstreeks op de nagel en op maat gemaakt. Het veertje gaat aan de nagelranden trekken om zo de nagel in de juiste vorm te krijgen. Deze groeit met de nagel mee naar voor en moet indien nodig terug achteruit geschoven worden. Deze beugel kan men 2 à 3 keer hergebruiken; daarna vermindert de spankracht van het veertje (niet geschikt voor diabeten en cliënten met staalallergie).

Onyclip:

is een strip vervaardigd uit koud geslagen staal die overtrokken is met een witte kunststof. Deze strips kunnen bijna op alle nagelvormen worden toegepast. De veerkracht kan men zo sterk maken als men wenst. Vanuit een esthetisch oogpunt kan er over de clip gelakt worden. (niet geschikt voor diabeten en cliënten met staalallergie).

*involutief: een soort knopplooiing waarbij de randen van beide helften van de nagel elk afzonderlijk naar binnen zijn ingerold.

 

Nagelcorrectie door middel van een spange:

heeft hetzelfde doel als de nagelbeugel, maar met die uitzondering dat het ook gebruikt kan worden bij irritaties in de nagelwal en ze zeer geschikt zijn voor diabeten.

B/S spange: is een kunststoffen strip vervaardigd uit glasvezel die op de nagel gelijmd wordt. De trekkracht is regelbaar. Het doel van de spange is om de nagelwal te ontlasten. Door de spanning of trekkracht wordt zo de nagel in de juiste vorm omhoog getrokken. Deze spange kan ook louter preventief gebruikt worden (is geschikt voor diabeten).

Lugaclip: is een variant op de b/s spange en heeft een liftende werking aan de kant van de nagel (is geschikt voor diabetici).


Behandeling voetwrat (voorschrift van de arts gewenst) (curatief):

bij wratten die niet hinderlijk zijn kan men beter afwachten. Meestal verdwijnen die binnen de 1 à 2 jaar. Is er toch een behandeling gewenst uit esthetisch oogpunt, dan kan dit op verschillende manieren gebeuren. De behandelingen zijn erop gericht om het weefsel en de huid er omheen volledig te vernietigen, vermits alle cellen vol zitten met het virus.

Behandeling door de medische pedicure:

De behandeling door de gespecialiseerde voetverzorgster bestaat erin een pakking aan te leggen met een wrattenzalf die men gedurende 5 dagen tot een week laat zitten. Na het verwijderen van de pakking zien de wrat en de huid er omheen sterk wit uitgebeten uit. Met een mesje wordt alles weggesneden en weggelepeld. Daarna wordt de behandeling herhaald net zolang tot de huid er weer roze uitziet (rekening houdend met minimaal 4 bezoeken).

Behandeling door de arts: (pijnlijk)

 • bevriezen
 • wegbranden
 • uitlepelen
 • lasertherapie

Nagelprothese/nagelreparatie:

deze techniek dient als therapeutische behandeling, daar het in vele gevallen mogelijk is een afwijkende groei van de nagels te corrigeren. Zonder nagelprothese/nagelreparatie zijn bepaalde problemen niet op te lossen. De mogelijkheden van deze techniek zijn onder andere:

 • aanvulling van een ontbrekende nagel, na bijvoorbeeld het verwijderen van een nagelhoek of gedeeltelijk verwijderen van de nagel 
 • versterking van zwakke nagels
 • correctie van vervormde nagels na behandeling van een schimmelnagel
 • ook geschikt om het esthetisch uitzicht te verbeteren na een nageltrauma.
 

Vilttherapie:

Is een veelgebruikte term binnen de voetverzorging. Vilt is een klevend verband en bestaat in verschillende diktes. Het is vervaardigd uit 100% wol. Het kan op verschillende manieren toegepast worden:

 • als bescherming
 • om pijnlijke drukpunten te ontlasten
 • wrijving op te heffen
 • correctief
 

Vervaardigen van orthesen:

dit is een hulpmiddel om teenklachten te corrigeren of om pijnpunten te ontlasten. Een orthese is vervaardigd op basis van silicone of latex en wordt rechtstreeks op de voet gemaakt. Een druk ontlastende orthese kan gemakkelijk door je voetverzorgster gemaakt worden, een corrigerende orthese door een podoloog.

Orthesen worden gebruikt:

 • bij een likdoorn tussen de tenen
 • bij likdoornvorming op de tenen
 • ter bescherming van drukgevoelige punten bij een hallux valgus
 • voor drukontlasting van hamer-/klauwtenen

Een orthese blijft het best zitten in een gesloten schoen. Houdt bij het kopen van nieuwe schoenen dus rekening met de orthese. Het aan- en uitdoen van de orthese gebeurt het best met beide handen, zonder eraan te trekken. U kan de orthese dagelijks of wekelijks wassen met handzeep, goed afdrogen, en inwrijven met een beetje talkpoeder. Dat zorgt ervoor dat het voetzweet wat opgenomen wordt. Heeft een hele lange levensduur en kan hersteld worden bij eventuele scheurtjes.

 

         Equi-Libre V.O.F.   

Brugsesteenweg 33
8500 Kortrijk, België

© - Equi-Libre
Deze websalon is gerealiseerd door libersy